Aan een psychologische behandeling gaan intakegesprekken vooraf. Om een indruk te krijgen van de klachten, maar ook om te kijken of mijn werkwijze u aanspreekt. In een behandelplan beschrijf ik vervolgens uw hulpvraag en doelen. Hierna volgt de behandeling.
Intake
In de intakegesprekken maken we met elkaar kennis en wil ik een indruk krijgen van wat uw klachten zijn. Daarom zal ik vragen stellen over uw levenssituatie, klachten, de manier waarop u hiermee omgaat en de manier waarop ze uw leven beïnvloeden. Daarnaast vraag ik u vooraf één of meer vragenlijsten in te vullen om een objectieve indruk te krijgen van uw klachten.Vervolgens geef ik uitleg over mijn manier van werken die zoveel mogelijk zal aansluiten bij uw klachten. U kunt nagaan of het klikt en of mijn werkwijze u aanspreekt. Als dit niet het geval is, of als uw klachten buiten mijn expertise liggen, kan ik u helpen om een geschikte collega te vinden. Het kan ook zijn dat we samen tot de conclusie komen dat slechts een beperkt aantal gesprekken voldoende is.
Behandelplan
Op basis van de intakegesprekken en de resultaten van de vragenlijst(en), stel ik samen met u een behandelplan op. Dit behandelplan wordt met u geëvalueerd. Hierbij kunnen we opnieuw gebruikmaken van een vragenlijst om de veranderingen te kunnen meten.
De behandeling
De behandeling bestaat onder andere uit uitleg, verwerven van inzicht en aanleren van nieuwe vaardigheden. Ik maak daarbij gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en uit de psychoanalytische-psychotherapie.
Vergoeding van de Generalistische basis GGZ
Als de behandeling voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking komt (zie Vergoedingen en tarieven), staat ook beschreven voor welk zorgproduct deze vergoeding geldt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie zorgproducten, afhankelijk van de ernst en complexiteit van de klachten: licht (maximaal 5 sessies), middel (6-8 sessies) of intensief (9-12 sessies). Vóór 2014 heette dit eerste lijns hulpverlening.
Vergoeding van de Gespecialiseerde GGZ
Dit is een vergoeding voor de langer durende, gecompliceerde behandelingen die meer dan 12 sessies vereisen. Vóór 2014 heette dit tweede lijns hulpverlening.
Hoe lang kan de behandeling duren?
In het begin zal ik de vermoedelijke duur van de behandeling met u bespreken. In de loop van de therapie kan blijken dat het nodig is om langer door te gaan. Het kan ook zijn dat de therapie korter duurt dan verwacht.
De therapie beëindigen
Als cliënt staat het u vrij op elk gewenst moment de therapie te beëindigen. Maar over het algemeen besluiten cliënt en behandelaar in overleg wanneer de therapie stopt. Het kan zijn dat u de therapie wilt beëindigen. Dan is het verstandig om de reden van uw beslissing te bespreken. Wij kunnen daar immers allebei van leren en ik kan u helpen om een andere behandelaar te vinden.